İnstagram hesap çalma suçu ve instagram hesap çalma cezaları günümüzde ağır yaptırımlara kadar varmaktadır. Bugünlerde akıllı telefonların ve internet kullanımının yaygınlaşması sebebiyle artık tüm işlemlerimizi eposta ile takip etmekteyiz. Banka ve ücretli, ücretsiz tüm işlemlerimizi eposta üzerinden takip ediyor olmamız nedeniyle internet üzerinden işlenen suçlarda da ciddi bir artış meydana gelmektedir.

Bilişim alanında işlenen suçlarda ilk sıra da ise, e-posta ve sosyal medya hesaplarının çalınarak ele geçirilmesi yer almaktadır. Ele geçirilen bu hesaplar ile çok ciddi boyutlarda dolandırıcılık suçu işlenmektedir.

Hack adı altında birçok yöntem ve taktik ilebirçok dolandırıcı şebekesisosyal medya kullanıcılarını mağdur etmek amacıyla yola çıkmışlardır. Bu kişiler Internet siteleri, şahıs e-posta ve sosyal medya kullanıcılarını hedef almaktadırlar.

İlgili içerik: İnstagram Hesabı Nasıl Açılır?

Sosyal medya hesapları, kullanıcılarının kişisel bilgilerini ve özel verilerini barındırdığı için sosyal medya hesabının güvenliği en önemli konulardan biridir. Her ne kadar kişisel verilerin korunduğu üzerine açıklamalar yapılsada uğranılan siber saldırılarda tüm kişisel veriler ele geçmektedir. Geçtiğimiz günlerde gündem olan Türkiye’ye her yönden yapılan siber saldırılar ile birçok işletme, mevki sahibi kullanıcılar ve diğer kullanıcılar mağdur olmuşlardır. Bu saldırılar bazen global olmakla birlikte çoğunlukla daha küçük şebekeler halinde yönetilmektedir.

Yargıtay Twitter, Facebook, instagram vb gibi sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesinde ciddi artışlar meydana gelmesinden sonra bu hesaplar üzerinden hesabı çalınan kişi aleyhine video, resim paylaşılmasını veya sahte bir başka hesaptan başkasına ait bilgilerin sızdırılmasını; İnternet yoluyla özel hayatın gizliliğini ihlal olarak kabul etmektedir. Ve özel hayatın gizliliği ihlali beraberinde büyük cezalara sebep olmaktadır.

İnstagram Hesap Çalma Suçu

Hacklenmek nedir?

Hackleme nedir? Sorusu daha önce hesabı çalınmış veya çalınmaya çalışılmış İnstagram kullanıcıları tarafından google’de çok sık aratılan bir sorudur. Eski arkadaşları bulmak amacıyla başlayan sosyal medya, daha sonrasında farklı platformlar oluşturmuş ve iş hayatında iş ilişkilerini bile oluşturabilecek duruma gelmiştir. Facebook, Twitter, Youtube, Instagram gibi sosyal medya şirketlerinin sağlamış olduğu fırsatlardan yararlanan sosyal medya kullanıcıları bazen olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu durum, sosyal medya hesaplarında alınan güvenlik önlemlerine rağmen hesapların hacklenmesi (çalınması) durumudur. Böyle olumsuz bir durum karşısında kişiler ilk olarak hukuki yollara başvurmalıdırlar.

Sosyal medyanın hacklenmesi bilişim suçlarına girmektedir. Hackleyen ve kişinin bilgilerine yasa dışı yollarla erişen kişi bilişim suçu işlemişti ve ona göre cezalandırılmaktadır. Sosyal medya kullanımlarında, indirilen uygulamaların kişilerin banka bilgisinden doğum tarihine kadar tüm kişisel bilgilerin bulunduğu elektronik veriler başka kişiler tarafından çalınması durumunda ceza hukuku kapsamında bir hukuki yaptırım ortaya çıkar.

İlgili içerik: İnstagram Fotoğraf Birleştirme

Türk Hukukumuzda hacklemebaşkasına ait kişisel verilerin çalınması ve izinsiz yayınlanması suçtur. Bu suça ilişkin hükümler Anayasanın 243. maddede düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca, sosyal medyanın hacklenmesi yani çalınması durumunda, ilk önce suçun şartlarına bakılmaktadır. İnstagram hesap veya şifre çalma suçu, sosyal medyada işlenen suçlar arasında değerlendirilmektedir.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesinde yer alan bir bilişim sisteminin bir kısmına ya da tamamına hukuka aykırı bir şekilde giren, şifre değişimi yaparak orada kalmaya devam eden herhangi bir kimseye, bir yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası uygulanmaktadır. Bu madde hükmü çerçevesinde yapılan fiilin suç sayılabilmesindeki şart ise hackleyen kişinin bu fiili, hesap sahibinin rızası veya bilgisi olmadan gerçekleştirmesidir. Bilişim suçu cezası Türk Ceza Kanunu’nda da açık bir şekilde ifade edilip vatandaşların bilgisine sunulduğu üzere herhangi birine ait olan İnstagram hesabının hukuka aykırı olan yollarla elde edilip hesaba giriş yapılması durumunda yaptırımla karşılaşılmaktadır.

Önceki blog: Nasıl Tiktok Çalışanı Olunur?

Sonraki blog: Tiktok Canlı Yayın Anahtarı